Επικοινωνία

 

ΝΕΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ

Ο Νέος Μαρμαράς είναι παραθαλάσσιο χωριό της Σιθωνίας, της μεσαίας χερσονήσου της Χαλκιδικής. Βρίσκεται σε απόσταση 125 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις λόφους που ανήκουν στο ορεινό συγκρότημα Ντραγουντέλης ή Ίταμος, κύριος ορεινός όγκος της Σιθωνίας με υψόμετρο 811 μ. Προς τα νότια, το χωριό βρέχεται από θάλασσα και παρουσιάζει έντονα την εικόνα νησιού, συνδυάζοντας ιδανικά τη γαλάζια θάλασσα με το πράσινο του βουνού.

Ο Νέος Μαρμαράς ιδρύθηκε μετά τον ξεριζωμό του 1922 από πρόσφυγες που προέρχονταν από το νησί του Μαρμαρά της Προποντίδας. Μέχρι το 1967 πολλοί κάτοικοι από το γειτονικό Παρθενώνα εγκαταστάθηκαν στο Ν. Μαρμαρά. Όταν το 1970 καταργήθηκε η κοινότητα του Παρθενώνα, το χωριό εγκαταλείφθηκε οριστικά και οι κάτοικοί του πολιτογραφήθηκαν στην κοινότητα του Ν. Μαρμαρά. Οι Μαρμαρινοί πρόσφυγες με την εργατικότητα και την βοήθεια των πατριωτών που βρίσκονταν στην Αμερική, άρχισαν να φτιάχνουν το χωριό τους. Έκτισαν το σχολείο τους, την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (θεμέλια το 1937) με προσωπική εργασία και μεγάλη οικονομική βοήθεια των συμπατριωτών της Αμερικής. Η πρώτη τακτική συγκοινωνία με τη Θεσσαλονίκη έγινε την άνοιξη του 1946 δια θαλάσσης. Την άνοιξη του 1952 αποπερατώθηκε το έργο του αμαξωτού δρόμου Μαρμαρά-Νικήτη.
Έτσι ο Ν.Μαρμαράς απέκτησε οδική συγκοινωνία προς την υπόλοιπη Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη. Το 1959 δόθηκε η έγκριση ισχύος Δημοτολογίου και το 1961 έγινε η πρώτη απογραφή. Τότε ο Ν.Μαρμαράς είχε 1.200 κατοίκους. Το 1975 έγινε το Νέο Υδραγωγείο και υδροδοτήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του χωριού. Το 1979-80 έγινε η ανέγερση του Νέου Κοινοτικού καταστήματος, στο ισόγειο του οποίου θα στεγαστεί το Γυμνάσιο για επτά χρόνια. Το 1985 ανεγείρεται το Πασχαλάκειο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο στη θέση του Παλαιού Κοινοτικού Καταστήματος (οικόπεδο που παραχωρείται από την Κοινότητα ). Η ανέγερση έγινε με δωρεά της συμπατριώτισσας Αρτεμισίας Πασχαλάκη. Από το 1987 το Γυμνάσιο του Ν.Μαρμαρά λειτουργεί στο χώρο που βρίσκεται σήμερα.. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι περίπου 3.000. Ασχολούνται με την αλιεία, τη γεωργία (αμπέλια, ελιές), μελισσοκομία, κυνήγι, αλλά κυρίως με τον τουρισμό.

Το χωριό παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, όπως φαίνεται από τον πληθυσμό του που το καλοκαίρι ανέρχεται στις 20.000. Στο χωριό υπάρχουν ξενοδοχεία μεταξύ των οποίων και το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς. Αυτό είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, με τρία ξενοδοχεία με 2.500 κρεβάτια, σύγχρονες αίθουσες συνεδριάσεων, χώρους θεάτρου και κινηματογράφου, δυνατότητας ενασχόλησης με κάθε είδους σπορ (γκολφ, τένις, σέρφινγκ, ιστιοπλοΐας, ψάρεμα), οργάνωσης αθλητικών συναντήσεων, πρωταθλημάτων ιστιοπλοΐας, γκολφ, ποδηλασίας, σκάκι, κ.ά. Στο Πόρτο Καρράς υπάρχει η μοναδική ιδιωτική μαρίνα της Β. Ελλάδας και ένας από τους μεγαλύτερους αμπελώνες της Ευρώπης με κρασιά ονομαστής προέλευσης, καταξιωμένα στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. Σ'αυτή τη μεγάλη επιχείρηση βρίσκουν απασχόληση πολλοί κάτοικοι του Ν.Μαρμαρά και των γειτονικών χωριών. Επιπλέον, στο Ν.Μαρμαρά υπάρχουν 100 περίπου σύγχρονες μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων, σούπερμάρκετ και μαγαζιά λαϊκής τέχνης, ταβέρνες-εστιατόρια, καφετερίες, μπαρ, clubs, εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων και λεωφορείων, ταξί, κομμωτήρια, φαρμακεία, μικροβιολογικό εργαστήριο, οδοντιατρείο. Επίσης λειτουργούν τρία φροντιστήρια ξένων γλωσσών και ένα φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης. Υπάρχουν σχολή tai kwo do, γυμναστήρια αεροβικής γυμναστικής, σχολές κατάδυσης. Το χωριό έχει ομάδα ποδοσφαίρου (ΑΕΟ Προποντίς), ομάδα μπάσκετ ανδρών, εφήβων, παίδων, γυναικών (ΑΟΚ Ν. Μαρμαρά). Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος "Η Προικόννησος" αναπτύσσει πολλές δραστηριότητες ανάμεσα στις οποίες είναι η διοργάνωση της ετήσιας γιορτής "Αναμνήσεις από την παλιά Πατρίδα" που συνήθως περιλαμβάνει αναπαράσταση του προξενιού-αρραβώνα και της Χαράς (γάμου) όπως γίνονταν στην Αξέχαστη Πατρίδα, καθώς και εκθέσεις παραδοσιακής κατοικίας, φωτογραφίας, βιβλίου-γραφών, εικόνων και σκευών λατρείας, συλλογή θαλασσίων κοχυλιών, αγροτικών εργαλείων, προίκας της νύφης-νυφοστόλι κ.ά.
Ο Σύλλογος έχει τμήματα χορωδίας, παραδοσιακού χορού, παραδοσιακής μουσικής που λειτουργούν στο Πασχαλάκειο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο. Άλλοι σύλλογοι που έχουν ιδρυθεί είναι ο Σύλλογος Νέων Κατοίκων Παρθενώνα Σιθωνίας "Οι Νεοπαρθενιώτες" και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιών Κατοίκων Παρθενώνα "Ο Παρθενών" που διοργανώνει εκτός των άλλων το γνωστό πανηγύρι στις 27 Ιουλίου. Είναι σχετικά καινούριο χωριό κι έτσι δικαιολογείται η έλλειψη αρχαιολογικών μνημείων. Ωστόσο η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής προσφέρεται για αρχαιολογική ξενάγηση με προϊστορικούς χώρους (σπήλαιο Πετραλώνων), ιστορικούς (Τορώνη, Όλυνθος, Στάγειρα, Άκανθος, Ποτίδαια, κ.ά.), βυζαντινά μνημεία (Μονές του Αγίου Όρους).

Στα περισσότερα από τα είκοσι χιλιόμετρα των ακτών της περιοχής τα πεύκα κατεβαίνουν μέχρι το κύμα. Ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί τις καταγάλανες και παρθένες παραλίες του Παράδεισου, Γρηγοριάτικου, Κουτσουπιάς, Αζάπικου καθώς και τις ακτές εντός του Ν. Μαρμαρά, που τιμούνται κάθε χρόνο με τη γαλάζια σημαία της Ευρώπης για την καθαριότητα της θάλασσας, των ακτών και του περιβάλλοντος. Τριγύρω από το Μαρμαρά υπάρχουν αναρίθμητα μικρά λιμανάκια και σε περιοχές έξω από το χωριό υπάρχουν πανέμορφες, μικρές, απομονωμένες ακρογιαλιές και συμπλέγματα μικρών νησιών (Σπαλαθρονήσια). Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί τις ακτές αυτές είτε με βάρκα από θάλασσα είτε με αυτοκίνητο/ μοτοσικλέτα και να απολαύσει την ολοκάθαρη πρασινογάλαζη θάλασσα και το χρυσαφένιο ήλιο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερημονήσι Κέλυφος με τα αγριοκάτσικα, με τον πλούσιο ψαρότοπο και τον υπέροχο βυθό που είναι παράδεισος για φωτογράφους αυτοδύτες. Το καλοκαίρι διοργανώνονται ημερήσιες εκδρομές όπως:περίπλους του Αγίου Όρους, κρουαζιέρα στον Τορωναίο κόλπο, ποδηλασία, ορεινοί περίπατοι, παρατήρηση πουλιών, κ.α., βραδιές με ζωντανή ελληνική μουσική και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και λαϊκά πανηγύρια. Ο Ν.Μαρμαράς βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα της Σιθωνίας και συνδέεται με υπεραστική συγκοινωνία με όλα τα χωριά της χερσονήσου, όπως με Τορώνη, Συκιά, Σάρτη, Βουρβουρού, Νικήτη, Άγιο Νικόλαο. Υπάρχουν επίσης καθημερινά δρομολόγια που συνδέουν το χωριό με τη Θεσσαλονίκη, περνώντας από Μουδανιά ή από Πολύγυρο. Το χωριό διαθέτει Δημόσιες υπηρεσίες όπως Αγροτικό Ιατρείο, Τράπεζες (Εθνική, Eurobank), ΟΤΕ, Ταχυδρομείο, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τελωνείο, Λιμεναρχείο.


ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

Πολλές ιστορικές πηγές κυρίως βυζαντινές, μιλούν για τον Παρθενώνα ήδη από τον 10ο μ.Χ. αιώνα. Το χωριό αναφέρεται και ως Παρθενόπολις, ως Παρθένι η ως Παρθενιώνας... Η θέση του τοποθετείται πάντοτε στον Λόγγο, την χερσόνησο δηλαδή της Σιθωνίας(κάπου κοντά στην Τορώνη), χωρίς όμως να προσδιορίζεται το ακριβές στίγμα του. Όλοι οι σύγχρονοι μελετητές τείνουν να δεχθούν την άποψη ότι ο παλιός, ο βυζαντινός Παρθενώνας και ο σημερινός, δηλαδή ο της τουρκοκρατίας, δεν βρίσκονται στην ίδια θέση. Πάντως η αρχαία πόλη Παρθενόπολη πρέπει να βρισκόταν κοντά στο σημερινό χωριό. Η σπάνια αρχιτεκτονική και οικιστική συγκρότηση του Παρθενώνα, που διατηρεί ατόφια τη φυσιογνωμία χωριού του περασμένου αιώνα, προσελκύει το βλέμμα του ανώνυμου και του επώνυμου ταξιδευτή. Σήμερα στον Παρθενώνα υπάρχουν ταβέρνες, ξενώνες, ενώ ο πυρήνας γύρω από την παλιά εκκλησία(παλιό κοινωνικό κέντρο του Παρθενώνα) αναστηλώνεται με πιστότητα. Στον Παρθενώνα επίσης θα συναντήσουμε το λαογραφικό μουσείο και το "καζανάριο", όπου φτιαχνόταν το τσίπουρο... Ο Παρθενώνας ξεκίνησε πλέον μια καινούρια φάση στην πορεία της μακραιώνιας ύπαρξης του. Οι παλιοί και νέοι κάτοικοι του μαζί με τον Νέο Μαρμαρά συνεργάζονται στενά στην διατήρηση της αυθεντικότητας του, από την αλόγιστη εισβολή και επιβουλή συνηθειών του μαζικού καταναλωτισμού. Το χωριό αυτοπροστατεύεται πια, στους όρους δόμησης και στις χρήσεις των χώρων... Ο Παρθενώνας της Σιθωνίας, υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμηση, γιορτάζει στην παραδοσιακή, πατρογονική γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα, στις 27 Ιουλίου. Όλοι είστε ευπρόσδεκτοι στο πανηγύρι, για να γευτείτε την φημισμένη φιλοξενία των Παρθενιωτών και να γνωρίσετε ένα χωριό κι ένα χώρο με αληθινή λαϊκή αισθητική και παράδοση. Ένα χωριό που δεν είναι πια εγκαταλελειμμένο...

[ΠΡΟΦΙΛ] --- [ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ] --- [ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ] --- [ΑΓΟΡΕΣ- ΠΩΛΗΣΕΙΣ] --- [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ] --- [ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΝΕΑ] --- [ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ]